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Interpretation: Response to Request for an Interpretation of Directory 3  for 

the Acumen Engineered Solutions International Inc.   
The following interpretation of Directory was developed by the Task Force on System 
Protection 

Directory Number and Text of Requirement 

5.7.1 Protection group DC circuit tests, battery bank and charger tests and breaker 
trip tests for protection required by the NPCC Automatic Underfrequency Load 
Shedding Program, need not be performed more frequently than the 
protection group DC circuit tests, battery bank and charger tests and breaker 
trip tests for other protection on the same breaker. Because of the distributed 
nature of this load shedding protection, random failures to trip do not 
compromise the objectives of the NPCC Automatic Underfrequency Load 
Shedding Program. 

Question 1 

What is meant where it states that DC circuit tests, battery bank and charger tests and 
breaker trip tests: “need not be performed more frequently than the protection group DC 
circuit tests, battery bank and charger tests and breaker trip tests for other protection on 
the same breaker”? 

Response to Question 1 

To illustrate the meaning of this statement, Protection Assembly Testing as specified in 
section 5.2 (Verify AC inputs and relay functionality) will follow the intervals in Table 1 and 
that Protection Group Testing as specified in section 5.3 (DC circuit Test), Battery Bank, and 
Charger testing as specified in section 5.4, and Breaker Trip Testing as specified in section 
5.5 may follow the maintenance schedule defined for the associated feeder breaker that the 
UFLS relay is tripping.  This UFLS breaker may be a distribution level feeder breaker with 
associated protection systems that have a maintenance program with intervals much 
different than those specified in section 5.3 thru 5.5. 



 

Question 2 

Are DC circuit tests, battery bank and charger tests and breaker trip tests required for all 
protection equipment that is required by the NPCC UFLS program? 

Response to Question 2 

Yes. 

Question 3 

Do the maintenance and testing activities and intervals from sections 5.3, 5.4, and 5.5 of 
NPCC Directory 3 for DC circuit tests, battery bank and charger tests and breaker trip 
tests, apply to all protection equipment required by the NPCC UFLS program? 

Response to Question 3 

The maintenance and testing activities from sections 5.3, 5.4, and 5.5 do apply to testing 
UFLS equipment.  The interval of testing UFLS equipment does not have to be the same as 
the intervals specified in 5.3, 5.4, and 5.5.  For instance, the frequency of UFLS trip testing 
can coincide with the associated feeder breaker testing.  Also, it is reasonable for an entity to 
be required to provide evidence of the above maintenance activities. 
 


